Volunteer Aware en vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen
Volunteer Aware onderschrijft de voorwaarden zoals beschreven door Stop Weeshuistoerisme (Better Care Network Nederland).
Dat houdt in dat organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden in weeshuizen niet door Volunteer Aware worden beoordeeld. Volunteer Aware raadt vrijwilligers en stagiairs af om in een weeshuis te gaan werken.
Volunteer Aware heeft echter wel oog voor specifieke situaties. Het meest treffende voorbeeld hierbij – tevens een situatie die veel voorkomt – betreft het straatkinderenproject, dat zich volledig richt op gezinshereniging van het kind met de eigen (extended) familie. Altijd blijven er kinderen die helaas niet kunnen worden geresocialiseerd. In de ogen van Volunteer Aware is het dan een weliswaar niet-gewenste, maar toch een verantwoorde keuze om deze kinderen residentieel op te vangen. Elke situatie is specifiek en dat verhoudt zich soms enigszins lastig met een theoretische werkelijkheid. Daarvoor wil Volunteer Aware oog houden.
De tweede kwestie is: is het dan in die situaties verstandig om vrijwilligers met deze kinderen te laten werken? Ook hierbij stelt Volunteer Aware zich niet rigide op. Activiteitenbegeleiding kan ook dan waardevol en leerzaam zijn, voor zowel de vrijwilligers als de kinderen. Belangrijk blijft, dat het slechts om een toegevoegde waarde gaat, zodat de hechtingsproblematiek geen issue gaat vormen. Ook het uitgangspunt, dat waar je in Nederland niet voor opgeleid bent, je in het buitenland ook niet mag doen, vindt Volunteer Aware te theoretisch. Volunteer Aware is niét tegen activiteitenbegeleiding op een dagopvang voor kinderen (met een beperking of zonder) die thuis wonen.
In de kern is er bij internationaal vrijwilligerswerk sprake van een disbalans. De kracht van internationaal vrijwilligerswerk IS haar zwakte. Er is áltijd ruimte voor kritische noten en oprechte zorg. Er is geen sprake van wederkerigheid – het reizen is eenrichtingsverkeer – en de interculturele verschillen kunnen áltijd aan de basis liggen van wederzijds onbegrip.
Daartegenover staat, dat de impact van het ervaren van deze interculturele verschillen zo’n absolute verrijking is voor de vrijwilliger, dat bij een eerlijke, verantwoorde, transparante en duurzame organisatie van de betrokkenheid van de westerse vrijwilliger een positieve impact kan worden gerealiseerd.